Almindelig hyacint

En almindelig hyacint (Hyacinthus orientalis på latin) er en løgplante der formerer sig ved både løg og frø. Den almindelige hyacint skal ikke forveksles med andre typer hyacinter, som for eksempel en perlehyacint eller porcelænshyacint. Hyacinten er kendetegnet ved dens lange, smalle blade og dens specielle duft. Den findes i mange forskellige farver, herunder blå/lilla, rød, gul/orange og hvid. Hyacinten blomstrer naturligt i april til maj, men da den egner sig godt til drivning, kan man få den til at blomstre indendørs uden for sæson. Hyacinter i glas er en populær form for drivning.

Hyacint

Oplysning om den almindelige hyacint

Dansk navn(Almindelig) hyacint
Botanisk navnHyacinthus orientalis
BlomstringApril - Marts
FarverBlå/lilla, rød, gul/orange, hvid
Højde25-30 cm
Liggedybde15 cm
Liggeafstand25 cm
LysFuld sol

Historie

Hyactinen blev sandsynligvis første gang omtalt i græsk mytologi, hvor en person ved kaldet Apollon ramte en tilskuer med sin diskos. Tilskueren ved navn Hyakinthos blev dræbt, og i følge historien begyndte der at spire hyacinter, der hvor Hyakinthos blod havde været. Hyacinten blev derfor populær og det er uden tvivl deraf navnet fremkommer. Hyacinten har generelt en stor betydning i græsk mytologi, og har du lyst kan du læse mere om det her (Eksternt link til engelsk kilde).

Rommerne brugte hyacinten som parfumeplante men den gik efterfølgende lidt i glemmebogen. Først omkring 1500-1600 tallet vendte interessent for hyacinten tilbage, og her begyndte man at dyrke hyacinter i botaniske haver og registrere de mange forskellige sorter. Hyacinten opnåede i samme periode et statussymbol for det bedre borgerskab. I dag elskes hyacinten af haveinteresserede verden over pga. de yndige farver, flotte blomster, dejlige dufte og dens tydelige symbol på forår.